Новини

  • A+
  • A
Назад

Ивайло Калфин пита Европейската комисия за скандала с ЕГН / 17-04-2014

Ивайло Калфин изпрати снощи питане до Европейската комисия дали възможността да се проверяват по ЕГН политическите пристрастия на гражданите, не противоречи на европейското законодателство за защита на личните данни.

В писмо, изпратено до Комисията Калфин изразява загриженост, че на изборите за Европейски парламент за първи път е възможно на интернет страницата на Централната избирателна комисия всеки желаещ може да провери дали даден ЕГН е използван за подкрепа на някоя политическа партия.

Той задава на Европейската комисия два въпроса. Дали не противоречи на европейското право, когато всеки, който разполага с ЕГН на даден гражданин като работодател, държавни институции, фирми, може да контролира какви са политическите предпочитания на съответния гражданин.  Според него е тревожно, че могат да бъдат контролирани политическите предпочитания на избирателите, което ограничава свободата им да избират. Калфин пита и дали е допустимо политически партии и организации да разполагат с лични данни на граждани, за да регистрират листи за участие в избори.

Отговорът на Европейската комисия трябва да дойде до 8 седмици.

(Портал Европа)


Добави коментар

CAPTCHA
Оставащи символи: 1000

Новини

Избори 2014

Мандат 2009-2014

Анализи