Новини

  • A+
  • A
Назад

Укрепване на връзките между предприятията от Средиземноморието и съответстваща визова политика на ЕС са ключ към развитието на региона / 16-09-2014

Търговията със страните от Евромед трябва да води към постигане на целта за мир, стабилност и просперитет.

По време на първото си пленарно заседание за новия парламентарен сезон, Европейският парламент проведе дебат по декларацията на Европейската комисия относно търговията със страните от Евро-средиземноморието (EUROMED). В навечерието на 10-тото заседание на министрите на държавите-членки на Средиземноморския съюз, еврокомисарят по въпросите на търговията Карел де Гюхт представи отчет за състоянието на търговските отношения със страните от Евромед и подчерта приоритетите на Европейския съюз в тази насока.

Като заместник-председател на Групата на ЕНП по въпросите на Евро-средиземноморските отношения, Мария Габриел отбеляза, че търговските взаимоотношения между двата бряга на Средиземно море са обещаващи, но е необходимо да бъдат динамизирани.

Тя наблегна на три елемента, които трябва да ръководят действията на ЕС за развитието на търговските отношения.

На първо място е необходимо продължаване на преговорите за споразумения за свободна търговия, особено с премахването на нетарифните бариери. Партньорството с Южното Средиземноморие трябва да се основава на динамиката на силна регионална интеграция, защото търговският обмен между страните от този регион все още е много органичен и не добре развит.

Мария Габриел призова за прагматизъм, когато става въпрос за засилване на търговските отношения. Тя подчерта два ключови момента: прилагане на такава визова политика на ЕС, която да подпомага бизнес партньорствата и насърчаване на работата в мрежа между предприятията от двете страни на Средиземно море, най-вече чрез създаването на двустранни търговски камари.

„Търговията не е единственият ключ към развитието, но тя остава инструмент, който ще позволи на развиващите се страни да бъдат част от една отворена световна икономика . Търговията със страните от Евромед трябва да води към постигане на целта за мир, стабилност и просперитет.”, заключи зам.-председателят на Групата на ЕНП.

(Портал Европа)


Добави коментар

CAPTCHA
Оставащи символи: 1000

Новини

Избори 2014

Мандат 2009-2014

Анализи