Новини

  • A+
  • A
Назад

Единният цифров пазар може да спомогне за по-прозрачно и по-демократично управление / 17-09-2014

„Единният цифров пазар в Европейския съюз може да спомогне за повишаването на прозрачността и демократичността в управлението“. Това заяви българският депутат от ГЕРБ/ЕНП Ева Паунова, която се участва в дебата относно единния цифров пазар по време на първата пленарна сесия на ЕП за новия сезон в Страсбург. При изказването си в пленарна зала г-жа Паунова наблегна и на ролята на Цифровия единен пазар за младежта.

Посочвайки, че цифровият пазар е динамично развиващ се именно благодарение на младите, които са създали успешни компании като Spotify, Soundcloud и Skype, българският евродепутат подчерта, че такива позитивни развития трябва да бъдат стимулирани от про-бизнес подход в информационния сектор. Младите обаче са не само двигателите на цифровизацията в Европа, но и най-уязвимите потребители. Ето защо според нея, при работата си по цифровия пазар, Еврокомисията трябва да създаде стратегия за онлайн сигурност на личните данни и в частност на данните на младите граждани.

В позицията си на представител на една млада страна-членка на Европейския съюз и най-вече млада демокрация, Ева Паунова коментира предимствата на цифровизацията при подобряването на прозрачността и отчетността на държавното управление чрез инструменти като електронното правителство, което става все по-разпространено в много места в Европа. Според нея, то трябва да бъде насърчавано и в страни-членки, които нямат възможността и капацитета да приложат електронни способи за управление, защото това ще помогне за развитието на нови демокрации като България.

В отговор на този коментар, комисар Барние потвърди, че Европейската комисия е работила и ще продължи да работи за повишаване на сигурността на потребителите в онлайн пространството, насърчаване на предприемачеството в дигиталната сфера, както и повишаване на прозрачността в управлението с помощта на дигитални инструменти.

Завършването на Цифровия единен пазар в Европа е основен приоритет за новия мандат на Европейския съюз. В новата Европейска комисия на Жан-Клод Юнкер, заместник-председателят Андерс Ансип ще отговаря за този ресор, подпомогнат от комисар Йотингер с портфейл Дигитална икономика и общество. С това, активната работа на досегашния комисар за Вътрешен пазар и услуги Михаел Барние ще бъде продължена и задълбочена. Цифровият единен пазар е една от най-обещаващите и изпълнени с предизвикателства области на напредък, с потенциал за печалби от повишаване на ефективността в размер на 260 милиарда евро годишно.

(Портал Европа)


Добави коментар

CAPTCHA
Оставащи символи: 1000

Новини

Избори 2014

Мандат 2009-2014

Анализи