Избори 2014

  • A+
  • A
Назад

Първи дебат между кандидатите за председател на ЕК днес на живо от 20 часа / 28-04-2014

Първият по рода си 90-минутен дебат между кандидати за председател на Европейската комисия ще се състои днес, 28 април от 19,00 ч. местно време в Маастрихт. Дебатът, домакинстван от градската управа на Маастрихт, Маастрихтския университет, Connect Limburg и Европейския младежки форум, ще изправи един срещу друг кандидатите за председател на Европейската комисия по ключови теми за бъдещето на Европа. Дебатът ще се състои пред публика от 700 младежи и ще бъде предаван на живо по целия свят на 13 езика от Евронюз. В София дебатът също ще се излъчва на живо в Дома на Европа (ул. „Раковски“ 124), достъпът е свободен, съобщават от ЕП.

Кандидатите, Жан-Клод Юнкер (ЕНП), Мартин Шулц (ПЕС), Ги Верхофстад (АЛДЕ) и Ска Келер от Европейската зелена партия ще отговарят на въпросите на хиляди младежи от цяла Европа. След това кандидатите ще дебатират ключови теми като безработицата, образованието и ангажираността на младите в политиката.

Дебатът, носещ официалното наименование „Първи европейски председателски дебат“, се организира от Маастрихтския университет, градската управа на Маастрихт, Connect Limburg, Европейският младежки форум и Евронюз, който е основен медиен партньор. Публиката в залата ще е съставена от студенти, младежки граждански организации и младежи от цяла Европа. Дебатът ще се фокусира върху темите от най-голямо значение за младите европейци, като икономиката, бъдещето на ЕС, нарастването на скептицизма относно европейския проект, имиграцията и европейската външна политика.

Дебатът ще бъде модериран от Изабел Кумар, Крис Бърнс и Марк Дейвис от Евронюз. Предаването ще бъде излъчено на живо по световната телевизионна мрежа на Евронюз (обхващаща 415 милиона домакинства в 156 страни) едновременно на 13 езика: арабски, английски, френски, немски, гръцки, унгарски, италиански, персийки, португалски, руски, испански, турски и украински. Също така дебатът ще може да бъде следен на живо на www.euronews.com, както и чрез мобилните приложения на Евронюз.

Въпросите, отправени към кандидатите, ще бъдат събрани чрез специален процес на участие: Маастрихтският университет събира въпроси на студенти от университети във всички държави членки на ЕС. Младежите могат също да споделят идеи за въпроси чрез сайтът на Лигата на младите избиратели (www.youngvoters.eu) или чрез участващи университети, които ще отправят запитване към студентите желаещи да зададат своите въпроси.

(Портал Европа)


Добави коментар

CAPTCHA
Оставащи символи: 1000

Новини

Избори 2014

Мандат 2009-2014

Анализи